In dit artikel wordt ingegaan op de soorten hygiëne papier die op de markt verkrijgbaar zijn. Wanneer gebruikt u nou welk papier?
In de schoonmaakbranche wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten hygiëne papieren.
Dit is het cellulose papier en gerecycled papier. Onder deze twee soorten wordt er nog een verdeling gemaakt in materiaalsamenstelling en aantal lagen.
Cellulose hygiëne papier karakteriseert zich als een wit, zacht papiertje. Het wordt gemaakt van natuurlijke vezels. De zachte structuur van het papier zorgt voor een goede absorbering van vloeistof en de lange vezels zorgen voor stevigheid en structuur. Cellulose hygiëne papier wordt voornamelijk gebruikt voor poetspapier en keukenpapier, vanwege de goede absorptie eigenschappen en stevigheid. Ook wordt het als toiletpapier gebruikt voor een aangenamere toiletervaring door de zachte structuur.
Gerecycled papier karakteriseert zich van naturen als grijs, hard papiertje. Het wordt gemaakt van oud papier. Gerecycled papier heeft kleine natuurlijke vezels door het recycleproces. Hierdoor is de stevigheid wat minder dan cellulose papier. Gerecycled hygiëne papier wordt voornamelijk gebruikt voor toiletpapier en handdoekpapier vanwege de afbreekbaarheid.
Materiaalsamenstelling
Naast de basis materiaalsamenstelling worden extra materialen aan het papier toegevoegd.
Zo wordt er lijm toegevoegd voor stevigheid van het papier. Keukenpapier is bijvoorbeeld een hygiënepapier waar lijm aan is toegevoegd. Zo kan je met keukenpapier vet weg deppen zonder papierresten achter te laten.
Ten tweede wordt een gedeelte van het gerecycled papier gebleekt. Dit wordt gedaan om de witheid van het papier te verhogen.
Lagen
Hygiëne papier is gebruikelijk 1-laags, 2- laags of 3-laags . Hoe meer lagen het papier heeft hoe zachter het aanvoelt. Daarnaast zorgt meerdere lagen voor meer stevigheid.
Tot slot
De keuze van uw hygiëne papier hangt af van de taak die u wilt verrichten. In de horeca wordt voor handdoekpapier en wc papier vaak gekozen voor gerecycled papier vanwege de prijs en milieubewuste keuze. Voor in de keuken adviseren wij cellulose papier vanwege de goede absorptie en stevigheid. Daarnaast wordt er in de voedselverwerkende industrie vaak gebruik gemaakt van blauw papier voor herkenning.