1

In dit artikel wordt u wegwijs gemaakt in de wereld van moppen. De keuze van een mop hangt af van het gebruiksdoel van de mop, het vloeroppervlakte (zowel de grootte als het soort oppervlakte).
 
Op de markt is een groot en gevarieerd aanbod aan moppen. Zo is er een mop voor elke schoonmaakklus. Zo biedt de markt u de meest efficiënte en kosteffectieve oplossingen. Nooit meer mopperen dus!

In het artikel worden de volgende onderwerpen besproken: Garen, materiaalkeuze en het typen mop.

Garen
Een mop bestaat uit een bos vol strengen. Deze strengen bestaan uit een aantal gedraaide garen. Het aantal garen verschilt per merk en per mop. Het gemiddelde aantal garen per streng is vier. Daarnaast kan er onderscheid gemaakt worden tussen de techniek waarmee de streng is gedraaid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen lichtgedraaide garen en strak gedraaide garen.

Strak gedraaide garen zijn steviger, maar heeft minder absorptievermogen. Dit is ideaal voor ruwere vloeroppervlakten  en voor een langdurig gebruik van uw mop.

Licht gedraaide garen hebben een hoog absorptievermogen maar minder sterkte. Dit is ideaal voor het oppakken van vloeistoffen en schrobben.

Gelust uiteinde of ongelust uiteinde?
Daarnaast heeft u de keuze tussen een gelust uiteinde en een ongelust uiteinde.

Een gelust uiteinde heeft als voordeel dat er geen gaten vallen tussen uw sleepbewegingen en laat geen strengen achter. Ten tweede werkt geluste moppen tweemaal zo snel en de garen gaan 8 keer langer mee. Als nadeel heeft het dat de aanschafprijs  hoger ligt dan de ongeluste moppen. Tot slot kunnen de meeste geluste moppen gewassen worden.

Een ongelust uiteinde heeft als voordeel dat de aanschafprijs laag ligt en hierdoor makkelijker vervangbaar. Er kunnen gaten vallen tussen uw schoonmaakbewegingen en het kan strengen achterlaten.

Materiaalkeuze

De vier meest voorkomende materiaalkeuzes voor moppen wordt hieronder vergeleken.
Het gaat hierom de materialen katoen, rayon, synthetisch en microvezel .

Katoen:
Een katoenen mop is de meest voorkomende mop. Het heeft als voordeel dat katoen goed absorbeert en een goedkope keus is. Daarentegen is katoen niet sterk waarbij er een kans bestaat dat het strengen achterlaat tijdens het schoonmaakproces. Daarnaast bevordert katoen de groei van schimmel in de mop.

Katoen moppen worden doorgaans gebruikt voor de dagelijkse schoonmaak.

Rayon:
Rayon moppen hebben een hoog absorptievermogen en  zijn ook weer snel droog. Daarnaast zijn ze schimmelbestendig en laten ze weinig strengen achter tijdens het schoonmaakproces.
De nadelen van rayon is dat het geen vasthoudingskracht heeft. Tot slot kan rayon krimpen bij het wassen.

Rayon moppen worden doorgaans gebruikt voor het aanbrengen van vloeronderhoudsproducten.

Synthetisch:

Synthetische moppen zijn sterk en laten geen strengen achter. Daarnaast kunnen synthetische moppen gewassen worden.
Als nadeel hebben synthetische moppen dat het een hoge aanschafprijs heeft en dat het een laag absorptievermogen heeft.

Synthetische moppen worden doorgaans gebruikt voor ruwe vloeroppervlakte

Microvezel:
Microvezel moppen gaan zes keer langer mee dan de traditionele mop. Daarnaast kan een microvezel mop worden hergebruikt en kan maar liefst 500 keer gewassen worden. Een nadeel van de microvezel mop is dat de mop een ander soort frame gebruikt waardoor de aanschafprijs wat hoger ligt.

Het absorptievermogen van de mop staat niet gelijk aan de keuze van het materiaal. Het heeft meer te maken met het gewicht van de mop. Hoe zwaarder de mop, hoe hoger het absorptievermogen.

Typen mop

(Minimop/Strengen mop) Vlakmop
Deze moppen werken goed op harde oppervlakten. Dit heeft als reden dat ze veel water absorberen en vasthouden. Daarentegen moet er zorg worden genomen wanneer de mop wordt gebruikt voor houten oppervlakte.

De mop heeft geen moeite met randen en hoeken.

Na gebruik moet de mop grondig gewassen of gespoeld worden om schimmelvorming tegen te gaan.

Vlakmoppen zijn goed voor het schoonmaken van dagelijkse schoonmaakklussen. Het grootste gedeelte van de vlakmoppen hebben een afneembare pad. Deze schoonmaakpads kunnen zowel wegwerp als herbruikbaar zijn.

Ze zijn makkelijk in gebruik en eenvoudig op te stellen.

Vast zittend vuil is zonder een voorbehandeling een lastige klus met de vlakmop.

Veel succes met het uitkiezen van uw volgende mop!

Voor ons mopgereedschap assortiment klik hier