1

Op de markt zijn veel verschillende soorten en maten vuilniszakken te koop. Er wordt te vaak gekozen voor een verkeerde kwaliteit vuilniszak. Wij hebben voor u onderzocht waar rekening mee gehouden moet worden bij aanschaf van de juiste kwaliteit vuilniszak.

Bij de aanschaf van uw vuilniszakken moet u rekening houden met de gebruikstoepassing,  de dikte en de afmetingen van de vuilniszak. Dit artikel helpt u een stap op weg bij de juiste keuze van uw vuilniszak.

Sterkte
Een aantal factoren spelen een rol bij de sterkte van een vuilniszak, namelijk de dikte en het productieproces.  De dikte van de vuilniszakken word aangegeven in micrometer (mu). Een micrometer is een duizendste deel van een mm. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in het typen productie proces tussen LDPE, HDPE en MDPE.

LDPE is de afkorting voor Lage dichtheid polyetheen. LDPE is een vuilniszak dat wordt gemaakt bij hoge druk (ongeveer 2000 bar). LDPE vuilniszakken kenmerken zich als dik, rekbaar,zacht en stevig. Deze vuilniszakken zijn ideaal voor middel (keukenafval) en zwaar afval (karton, hout, metaal, gft-afval ). LDPE vuilniszakken worden veel gebruikt in de keuken, school- /sportkantines en afvalcontainers (afvalcontainerzakken).

HDPE is de afkorting voor hoge dichtheid polyetheen. HDPE is een vuilniszak dat wordt gemaakt bij lage druk met behulp van een katalysator. De HDPE vuilniszakken kenmerken zich als dun, zacht en scheurt makkelijk bij producten met scherpe randen. Deze vuilniszakken zijn ideaal voor licht afval (papier, tissues). HDPE vuilniszakken worden veel gebruikt op het kantoor, aan de werkwagen, toiletgroepen en openbare ruimtes.

MDPE is de afkorting voor medium dichtheid polyetheen. MDPE- vuilniszakken kenmerken zich als een vuilniszak met een hogere weerstand tegen scheuren en het heeft een lagere dichtheid als een HDPE-vuilniszak. MDPE vuilniszakken worden bijvoorbeeld gebruikt als meeuwenzakken. Een aantal gemeenten kampen met meeuwenoverlast. Hier zijn speciaal vuilniszakken voor ontwikkelt waar meeuwen niet doorheen kunnen prikken. Deze vuilniszakken zijn herkenbaar aan de gele kleur en de extra stevige textuur. Uit onderzoek is gebleken dat de kleur geel onaantrekkelijk is voor meeuwen.

Afmeting
Een veel voorkomende fout is dat mensen een vuilniszak nemen op basis van de capaciteit van de afvalemmer.

In een aantal eenvoudige stappen kunt u bepalen welke maat vuilniszakken nodig is voor uw afvalbak.  Allereerst moet u de breedte van de afvalbak bepalen.

Voor rechthoekige bakken doet u dat als volgt:
Om de breedte te kunnen bepalen voor een rechthoekige afvalbak moet u de omtrek van de  bovenkant van de afvalbak weten. De omtrek kunt u berekenen door alle kanten bij elkaar op te tellen. Dit moet u delen door twee. De uitkomst is de breedte van uw afvalzak.

Voor ronde bakken doet u dat als volgt:
Om de breedte te kunnen bepalen voor een ronde afvalbak moet  u de diameter van de afvalbak weten.  Vermenigvuldig de diameter met pi (3.14). Dit moet u delen door twee. De uitkomst is de breedte van uw vuilniszak.

De tweede stap is de hoogte van de afvalzak bepalen. De hoogte van de afvalzak is de hoogte van de vuilnisbak + 28 cm overlap.

Veel succes met het uitkiezen van uw volgende vuilniszak!

Voor ons vuilniszakken assortiment klik hier